Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Robin Svensén

Namn: Robin Svensén
Ålder: 31
Kommer från: Göteborg
Utbildning från Handelshögskolan: SMIL
Bor: Stockholm
Gör idag: Konsult på Tyréns

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb/hur fick du jobbet?
Jag fick mitt nuvarande jobb via en kontakt. Tyréns letade efter duktiga analytiker med kunskaper bland annat inom ekonometri och stated- och revealed preferences studier. Som så många andra privata företag gick de ej ut med någon annons om ledigt jobb. Jag gick på en intervju och blev erbjuden jobbet. Att jag kunde uttala mig sakkunnigt och undersökningsmetoder och statistiskt arbete var avgörande för att jag skulle få jobbet. Jag vågade även vara lite kritisk och påpeka vissa metoders begränsningar vilket jag tror upplevdes som modigt och kunnigt på samma gång.


Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?


Jag jobbar med olika typer av projekt som har med samhällsbyggande i ett tidigt skede att göra. Mycket av de uppdrag jag jobbar i handlar om analyser av bostadsmarknaden från både offentligt och privat håll, städers och regioner attraktivitet och konkurrenskraft. Min roll är oftast att jag analyserar data och drar slutsatser med regressionsanalys eller liknande.


Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs jättebra. Att arbeta som konsult är väldigt varierande och ena arbetsveckan är sällan lik den andra. Som konsult har du även stora möjligheter att själv styra ditt arbete, inte minst vilka tider du vill jobba och hur mycket du vill jobba, men även vad du vill göra på jobbet– har du en idé på ett uppdrag och lyckas sälja in det kan du jobba med det! Tyréns viktigaste resurs är humankapitalet, vilket märks när det gäller personalpolitik. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb: jag har jobbat här i sex år och har inga planer på att sluta.


Har du haft fler jobb efter dina studier och iså fall vilka?

Detta är mitt första kvalificerade jobb. Jag extrajobbade på Tre under studierna och fortsatte där när jag var klar, medan jag sökte kvalificerat arbete.


Varför valde du att läsa det program du läst ( både på grundnivå och avancerad nivå)?
Jag valde SMIL för att jag är intresserad av samhällsfrågor och miljöfrågan var väldigt aktuell vid det tillfället (och det är den fortfarande!) Sedan valde jag nationalekonomi mest på magkänsla och det visade sig vara helt rätt för mig. Under utbildningens gång kände jag att nationalekonomi var det som jag verkligen brann för. Nu jobbar jag sällan med miljöfrågor men har ändå store nytta av min inriktning mot miljöekonomi som ett exempel på hur man kan tillämpa ekonomiskt tänk och ekonomiska metoder på andra frågeställningar – något jag ofta får göra inom mitt yrke.


Hur tänkte du när du valde inriktning? Hur var dina tankar kring valet av FEK, NEK eller finans?
Jag tyckte helt enkelt att samhällsfrågor var mest intressanta. Jag hade även en bild av det skulle vara svårt att kombinera min ganska idealistiska syn på miljöfrågor och företagsekonomi. Finans var en del av NEK när jag läste.


Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handels?
Utbildningen inom nationalekonomi har jag jättestor nytta av inom mitt arbete. Jag skulle till och med säga att mitt sätt att tänka i stort är präglat av mina studier inom ekonomi. Miljökurserna inom ramen för SMIL-programmet gav mig inte så mycket, tyvärr.


Motsvarar dina arbetsuppgifter idag det du läste på Handels? Om ja, på vilket sätt?

I allra högsta grad. Jag arbetar dagligen med ekonometri, mikroekonomisk matematik och använder mig att nationalekonomisk teori i mina uppdrag.
Har du redan under din studietid haft någon slags strategi för att påverka din framtida karriär?
Nej. Jag försökte läsa det som jag tyckte var intressant. Jag hade ingen riktig bild av hur ett arbete som nationalekonom skulle kunna se ut – och kunde därför inte vara taktisk i mina val. Jag tycker dock att ”läsa det som man är intresserad av” är en fungerande strategi. Jag tror det märks tydligt i en anställningsintervju och på din arbetsplats om du tycker det du håller på med är roligt eller tråkigt.

Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Nej jag visste inte att man kunde jobba som nationalekonom på ett privat konsultbolag.


Vilken betydelse har studierna inom nationalekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?

De var en förutsättning.


Är du nöjd med dina studier i nationalekonomi? Varför/varför inte?
Ja. Min enda invändning är att det var mycket svårt att tänka sig något annat än en karriär inom akademin efter avslutad utbildning. Det kändes mycket som en föreberedelse inför doktorsstudier.


Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Jag skulle nog valt samma. Men skippat miljökurserna till förmån för mer statistik.


Om du skulle ge ett råd till dagens handelsstudenter, vilket skulle det vara?

Ha det kul under studietiden, oroa er inte så mycket, och plugga för att lära - inte för att maxa på tentan. Men var redo att göra det lilla extra när det är dags att komma ut i arbetslivet. Tänk på att de offentliga institutionerna som rekryterar via officiella kanaler får tusentals sökande – då är toppbetyg jätteviktigt för att synas. Många privata företag orkar dock inte gå igenom tusen ansökningar och letar medarbetare på andra sätt. Kontakta arbetsplatser du vill jobba på så att de vet att du finns. Det kan räcka som kvalificering – att du är genuint intresserad, påläst och vågar ta initiativ.
 

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2015-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?