Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Staffan Bergh

Namn: Staffan Bergh
Ålder: 34
Kommer från: Göteborg
Utbildningfrån Handelshögskolan: Civilekonomprogrammet med inriktning på finansiell ekonomi, examen 2008
Bor just nu: Göteborg
Gör idag: Analytiker på Stena Renewable
 

Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb/hur fick du jobbet?
Jag sökte på annons, fick göra ett antal intervjuer och tester och fick sedan jobbet. Att jag hade viss erfarenhet från energibranschen sedan tidigare hjälpte nog till i processen, precis som erfarenheter inom finans och mina nationalekonomiska studier.

Vad har du för arbetsuppgifter och vilken funktion har du?

Mina ansvarsområden är bolagets investeringskalkyler, omvärldsbevakning och tillhörande finansiell analys. Delar av mitt arbete ägnar jag åt elhandel och utveckling av våra prognosmodeller. Jag läser i min roll en stor mängd rapporter och utför analysarbete av dessa. I min tjänst ingår även handel med derivatinstrument för vår elhandelsportfölj och utveckling av riskhanteringsarbetet med nämnd handel. Dessutom tar jag fram styrelsematerial och är delaktig i bolagets strategifrågor.

Hur trivs du med ditt arbete? Varför?
Jag trivs väldigt bra. Energi- och elmarknaden är under kraftig förändring där det gamla (kol- och kärnkraft) får ge plats för det nya (vind- och solkraft). Energimarknaden är en global och komplex mix av ekonomi- finans-, politik-, teknik- och miljöfrågor, vilket jag tycker är oerhört kul. Det händer nya saker hela tiden och det mesta som händer i världen påverkar i någon mån energipriser vilket i sin tur påverkar vår verksamhet.

Har du haft fler jobb efter dina studier och i så fall vilka?
Jag arbetade i ett och ett halvt år på Varberg Energi som elhandelscontroller, vilket var en spännande första inblick i energimarknaderna.

Varför valde du att läsa det program du läst (både på grundnivå och avancerad nivå)?
Det kändes som att Civilekonomprogrammet hade en relativt stor bredd av ämnen. Jag var nog mer ute efter att hålla många dörrar öppna då jag inte visste vad jag ville arbeta med senare i livet. När jag väl hade börjat läsa på Handelshögskolan var det makroekonomin och de nationalekonomiska teorierna som intresserade mig mest.

Hur tänkte du när du valde inriktning? Hur var dina tankar kring valet av företagsekonomi, nationalekonomi eller finansiell ekonomi?
Jag valde det som jag tyckte var mest intressant och hade egentligen inte så stort fokus på vad jag faktiskt ville arbeta med efter universitetet.

Vad känner du är den största nyttan med din utbildning från Handelshögskolan?
Jag tycker att jag har fått en relativt stor bredd av kunskap som jag kan ta fram när den behövs. Det mesta jag gör i mitt arbete tangerar ämnen jag har läst på Handelshögskolan och även om jag ofta behöver fräscha upp mina kunskaper i specifika ämnen så är startsträckan sällan lång.

Motsvarar dina arbetsuppgifter idag det du läste på Handelshögskolan? Om ja, på vilket sätt?
Det tycker jag. Jag arbetar stora delar av tiden med finansfrågor som investeringskalkyler, finansiella instrument och annat. Men även rena nationalekonomifrågor med makroekonomi, ekonomisk politik osv.
Var det en målmedveten satsning att söka ditt nuvarande arbete?
Det kan man nog säga. Jag tyckte att kombinationen finans/förnybar energi kändes väldigt intressant och som en framtidsbransch.

Vilken betydelse har studierna inom nationalekonomi haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
Avgörande. Jag hade aldrig fått arbetet utan en examen och jag tror att det nationalekonomiska inslaget i mitt arbete gjorde att min profil kändes intressant för min arbetsgivare.

Är du nöjd med dina studier i nationalekonomi? Varför/varför inte?
Absolut. Ibland kunde det dock bli väl teoretiskt och jag kan tycka att det är lättare att se nyttan med vissa kurser idag än vad jag gjorde när man läste dem. Ibland skulle universitetet kunna vara bättre på att exemplifiera vad teoretiska kunskaper kommer att kunna användas till i arbetslivet.

Baserat på dina erfarenheter, vilket val av studier skulle du göra idag?
Ungefär samma, möjligen kompletterat med lite mer redovisning då man ofta hamnar i sådana frågor.

Om du skulle ge ett råd till dagens Handelshögskolestudenter, vilket skulle det vara?
Försök att inte fundera för mycket på vad en framtida arbetsgivare letar efter, utan läs det som intresserar dig mest. Jag kan rekommendera, när det är dags, att söka jobb på mindre bolag då man oftast får arbeta med fler och bredare arbetsuppgifter och på så sätt testa på fler saker. Specialist finns det tid för att bli senare i livet.

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2017-11-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?